Sensör çözümlerine genel bakış
Ultrasonik sensörler yüksek frekanslı ses dalgaları kullanır. Hedef objeye olan mesafeyi hesaplamak için ultrasonik palsların gönderme ve alma sinyalleri arasındaki zaman aralığını tespit ederler. Renkten bağımsız ses yansıması sayesinde koyu renkli ile şeffaf arasındaki objeleri algılayabilirler. Bu, özellikle hassas obje algılama gerektiren uygulamalar için çok yönlü kullanım olanağı sağlar.
Ultrasonik sensörler şeffaf, koyu renkli, parlak, yansıtıcı veya gözenekli yüzeylerin tespit edilmesi için uygundur. Kir, toz, sis veya ortam ışığa rağmen objeleri veya sıvıları algılarlar. Ölçülen değerler gerilim veya IO-Link aracılığıyla verilen ultrasonik dalgalarının gönderilmesi ve alınmasıyla belirlenir.
Şeffaf objeler için reflektörlü sensörler, objeden kaynaklanan sinyal seviyesindeki zayıf sönümlemeleri bile algılamak için kırmızı ışıkla çalışır. Kirlilik, sıcaklık dalgalanmaları veya eskime durumunda otomatik olarak uyarlanan, anahtarlama eşiğinin dinamik olarak ayarlanmasına yönelik bir fonksiyona sahiptirler.
Klasik reflektörlü sensörlerin sınırlarına dayandığı yerlerde, şeffaf objeler için kullanılan reflektörlü sensörler cam, PET şişeler, tepsiler veya folyolar gibi yüksek oranda şeffaf objelerin güvenilir şekilde algılanmasına olanak sağlar. Reflektörlü sensörler, kör noktasız tek mercekli optik sayesinde objeleri delikler veya boşluk gibi dar açıklıklardan da algılayabilir.
Bir bakışta şeffaf objeler için kırmızı ışıklı reflektörlü sensörlerin avantajları
- Cam, PET şişeler, tepsiler veya folyolar gibi şeffaf objeleri bile güvenilir şekilde algılama
- Tek mercekli optik sayesinde kör nokta oluşmaz
PET seçimi için karşılıklı sensörler şeffaf PET’leri diğer şeffaf malzemelerden ayırt eder, örneğin cam ve ışık geçirmeyen objeler. Bu, polarize ve polarize olmayan ışığın malzemeye bağlı sinyal gücünü ölçerek farklı objelerin güvenilir bir şekilde tanımlanmasını sağlar.
Karşılıklı sensörler, küçük parçaları algılar ve sayar, objelerin kenarlarını tespit eder ve sistemlerdeki geçişleri denetler. Verici ve alıcı, bariyer prensibine göre ayrı gövdelerde bulunur. Bir obje lazer ışığı, kırmızı ışığı veya kızılötesi ışığı keser kesmez sensör devreye girer.
Refleks sensörler, geri saçılan ışığın yoğunluğunu ve önceden tanıtılan bir referans arka plana olan mesafeyi algılayarak objeleri algılamak için kırmızı ışıktan yararlanır. Refleks sensörlerin uygulaması için sabit bir paslanmaz çelik makine parçası gibi statik bir referans arka plan kullanılması önerilir.
wintec lazer mesafe sensörlerinin en yeni nesli “Dynamic Sensitivity” (DS) teknolojisini kullanır. Sensör, nanosaniye aralığında çok kısa lazer ışık palsları göndererek ve sinyalleri istatistiksel olarak değerlendirerek objeye olan hassas mesafe değerleri sağlar. Bu metot, zayıf sinyallerde bile güvenilir sonuçlar sağlar.
ToF Lazer Mesafe Sensörleri hakkında daha fazla bilgi için tıklayın
Çatal ışıklı bariyerler, karşılıklı prensipte lazer ışığını kullanır. Hassas odaklanmış ışık huzmesi ve yüksek algılama hassasiyeti sayesinde alıcı tarafından küçük yoğunluk değişiklikleri bile algılanabilir. Bu, şeffaf camın güvenilir şekilde algılanmasını sağlarken aynı zamanda dış aydınlatmaya karşı duyarsızdır.
Çatal sensörler ya kırmızı ışıkla ya da yöneltilmiş lazer ışınıyla çalışır. Verici ve alıcı, karşılıklı olarak plastik ya da paslanmaz çelik bir gövdeye yerleştirilmiştir. Yöneltilmiş lazer ışınına sahip çatal sensörler, özellikle en küçük objelerin ya da şeffaf camların algılanması için uygundur.