Fotoelektrik Sensörler (Optik Sensörler) nasıl çalışır?
Çeşitli fotoelektrik sensör türleri ve nasıl çalıştıkları. Yaygın yakınlık, karşılıklı (verici ve alıcı) fotoelektrik sensör veya arka plan bastırmalı bir fotoelektrik sensör mü arıyorsunuz?
Fotoelektrik veya optik sensörler nelerdir?
Fotoelektrik sensörler ışık yoğunluğundaki değişimi algılayan sensörlerdir . Bu, sensör tarafından gönderilen ışığın algılanması (veya algılanmaması) anlamına gelir. Algılama yöntemi fotoelektrik sensör tipine göre değişir. Sensör aşağıdakilerden oluşur:
- Verici, bu ışık kaynağıdır (LED);
- Alıcı (fototransistör);
- Sinyal dönüştürücü;
- Amplifikatör;
Alıcı, gelen ışığın vericiden gelip gelmediğini kontrol eder. Buna bağlı olarak sensör değişir veya değişmez. Fotoelektrik sensörler farklı şekil ve boyutlarda mevcuttur. Bu, bu sensörleri birçok endüstriyel uygulamaya uygun hale getirir. Fotoelektrik sensörler içerisinde 4 ana grup bulunmaktadır. Aşağıda bununla ilgili daha fazlasını okuyun.
Fotoelektrik ışın demeti sensörleri
Ayrı verici ve alıcıya sahip fotoelektrik sensörler birbirine bakacak şekilde yerleştirilir. Buna aynı zamanda çipura konfigürasyonu da denir.Bir nesne ışık ışınlarını engellediğinde çıkış değişecektir. Karşılıklı fotoelektrik sensörler her türlü uygulamada bulunabilir. Özellikle kir, sıvı ve nem birikmesi veya ortam aydınlatması gibi diğer zorlayıcı faktörlerin olduğu durumlar. Bunun nedeni karşılıklı sensörlerin hız trenleri gibi zorlu uygulamalarda bile çok güvenilir olmasıdır.
Telekomünikasyon verici ve alıcı fotoelektrik sensörleri o kadar güçlüdür ki 70 metrelik bir çalışma aralığını köprüleyebilirler. Bu nedenle Telco karşılıklı sensör en zorlu veya kirli ortamlarda kullanıma çok uygundur. Ayrı bir amplifikatörle birlikte ayrı bir verici/alıcı kullanıldığında daha fazla işlev mümkündür. Örneğin: çoklu çıkış, filtreleme ve zaman aşımı veya alarm fonksiyonları. Ek bir avantaj da, sensörlerin müdahalesi olmadan 30 adet karşılıklı sensörün yan yana kullanılabilmesidir.
Fotoelektrik cisimden yansımalı yakınlık sensörleri
Yaygın yakınlık fotoelektrik sensörleri, bir nesneyi dağınık olarak algılayan sensörlerdir. Bu sensörler aynı gövde içerisinde bir verici veya alıcıdan oluşur. Tespitlerde ayrı bir alıcı, yansıtıcı veya öğretilmiş arka plan kullanılmaz.
Yaygın yakınlık sensörünün piyasada yaygın yakınlık anahtarı, yakınlık anahtarı veya refleks sensörü gibi çeşitli isimleri vardır. Fotoelektrik cisimden yansımalı yakınlık sensörünün prensibi nesnenin yansımasına dayanır ve verici ile alıcı mahfaza içinde yan yana konumlandırılır.
En çok kullanılan yakınlık sensörü SMP 8501 MG J’dir . 1 metre menzile sahiptir. En güçlü fotoelektrik cisimden yansımalı sensör SMP 2605 J’dir. Bu fotoelektrik sensörün maksimum menzili 5 metre ve anahtarlama frekansı 250 Hz’dir.
Arka plan bastırma
Arka plan bastırmalı fotoelektrik sensörler, ek bir fonksiyonla cisimden yansımalı yakınlığa veya refleks bariyerlere sahip bir fotoelektrik sensör olarak işlev görür. Bu sensörler yalnızca
tanımlanmış bir bölge içindeki nesneleri algılar. Sensör, sensör ile öğretilen arka plan arasında geçen her şeyi algılar. Örneğin aşağıdaki durumlarda kullanım için idealdir:
- Karartılmış bir fırın tepsisi tespit edilecek
- Paslı bir ortamda paslanmaz çelik bir tepsiyi tespit etmek istiyorsanız;
- Cam ortamda bir ürünün varlığını veya yokluğunu tespit etmek.
Teknik olarak arka plan en iyi şekilde kullanılır. Arka plandaki sensöre öğrenerek (öğreterek) önceden olup biten her şeyi görür.
En çok kullanılan arka plan bastırma sensörü SPBS 2602T J’dir . Bu sensörün, artış ve/veya gecikmenin ayarlanabileceği ekstra bir özelliği vardır.
Telekomünikasyon verici ve alıcı fotoelektrik sensörleri o kadar güçlüdür ki 70 metrelik bir çalışma aralığını köprüleyebilirler. Bu nedenle Telco karşılıklı sensör en zorlu veya kirli ortamlarda kullanıma çok uygundur. Ayrı bir amplifikatörle birlikte ayrı bir verici/alıcı kullanıldığında daha fazla işlev mümkündür. Örneğin: çoklu çıkış, filtreleme ve zaman aşımı veya alarm fonksiyonları. Ek bir avantaj da, sensörlerin müdahalesi olmadan 30 adet karşılıklı sensörün yan yana kullanılabilmesidir.
Fotoelektrik retroreflektif ve polarize sensörler
Geri yansıtmalı fotoelektrik sensörlerde veya reflektörlü fotoelektrik sensörlerde verici ve alıcı tek bir muhafaza içindedir. Ancak sensör her zaman bir nesne yerine bir reflektöre bakar. Reflektör fotoelektrik sensörün tam karşısına yerleştirilir. Işık huzmesi kesildiğinde sensör değişir.
Telco’nun reflektörlü fotoelektrik sensörleri polarize veya retroreflektif (polarize olmayan) sensörler olarak tasarlanabilmektedir.
- Polarize sensörler özel bir polarizasyon filtresiyle donatılmıştır, böylece alıcı yalnızca polarize reflektörden yansıyan ışığı kabul eder. Bu şekilde, örneğin yansıtıcı giysili bir kişi tarafından geçiş yapılması önlenir. Ancak bir arabanın metalik boyası veya çıplak metal de buna örnektir. Polarizasyon filtresi ayrıca cam veya plastik ambalajlar gibi şeffaf ve yansıtıcı nesneleri de algılayabilir.
- Geriye dönük yansıtıcı bir reflektör, alınan ışığı tam olarak alındığı gibi yansıtır. Açıdan bağımsız olarak. Bu nedenle, bir retroreflektörlü sensörün vericisinden gelen ışık demeti, reflektör aracılığıyla doğrudan sensörün alıcısına yansıtılır. Işık huzmesi bir nesne tarafından kesildiğinde bir anahtarlama meydana gelir.
En çok kullanılan polarize retroreflektif fotoelektrik sensör SPPR 2610T J’dir . Geriye yansıtmalı bir sensör için bu şudur: SMRR 8500 MG J .
Nox Otomasyon olarak sizin için uygun olan ürünü tedarik ve zamanında ulaştırmak için buradayız.